Dieta ketogeniczna zyskuje coraz więcej zwolenników. Przestrzeganie jej zasad i stosowanie się do prawidłowo ułożonego jadłospisu przynosi szybkie efekty w postaci utraty zbędnych kilogramów. Jest to jedna z bardziej restrykcyjnych diet, zabraniająca spożywania niektórych produktów spożywczych, w tym uwielbianych przez każdego słodyczy. Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej słodkich alternatyw, dozwolonych na diecie keto. Czym różnią się tego typu produkty od tradycyjnych pozycji? Jakie słodycze na keto można spożywać, by nie powodowały złego samopoczucia i by dieta wciąż była skuteczna?

Czym różnią się keto słodycze od zwykłych?

Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu do minimum pożywienia, w którym występują węglowodany. Te ustępują miejsca tłuszczom i w mniejszym stopniu białku. Dzięki spożywaniu dań składających się z dobrej jakości protein oraz kwasów tłuszczowych organizm pobiera energię nie z cukru, a z zapasów dostarczonych składników, tym samym redukując tkankę tłuszczową. W efekcie osoba na diecie chudnie i poprawia się jej ogólny stan zdrowia.

Słodycze składają się przede wszystkim z węglowodanów i dużej ilości cukrów prostych, na które nie ma miejsca w diecie ketogenicznej. Z tego powodu często przerywa się stosowanie tego sposobu żywienia, ponieważ deficyt cukru i słodkości powoduje rozdrażnienie oraz niechęć do trzymania się restrykcji.

Z tego powodu na rynku pojawia się coraz więcej słodyczy dedykowanych dla osób na diecie ketogenicznej. Mogą być spożywane bez większych wyrzeczeń i nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi. Różnica polega na ich składzie, w którym nie uświadczysz rafinowanego cukru białego, odpowiedzialnego w głównej mierze za wysoki indeks glikemiczny tradycyjnych produktów. Oprócz tego w słodyczach keto jest znacznie większa zawartość tłuszczu i białka w porównaniu do znanych słodkości. Takie pozycje zazwyczaj składają się z orzechów, dobrej jakości gorzkiej czekolady czy mleka kokosowego. Cukier zastępowany jest erytrolem lub ksylitolem, które nie mają kalorii i posiadają niski indeks glikemiczny.

Jaka czekolada na keto będzie najlepsza?

Czekolada to produkt, którego najczęściej brakuje w diecie ketogenicznej. Na szczęście można kupić zamiennik, który doskonale wpisuje się w jadłospis diety keto. Keto czekolada w ketosklep.pl występuje w wielu wariantach smakowych, co pozwala na wybór tabliczki idealnej dla siebie. W ofercie występują propozycje gorzkie, mleczne, a nawet białe, w których tradycyjny cukier został zamieniony na niskokaloryczne substancje słodzące. Oprócz tego w czekoladach keto jest całe mnóstwo dobrej jakości nadzień, na przykład bazujących na bakaliach czy wzbogaconych olejem MCT. Ten produkt stanowi doskonały składnik dań na słodko lub może być przyjemną przekąską w ciągu dnia.

Jakie słodycze można jeść na diecie keto?

Oprócz wyżej wspomnianych tabliczek, w diecie mogą pojawić się także inne słodkie produkty. W ofercie wielu firm specjalizujących się w produkcji słodyczy keto występują także batony, ciastka, żelki, cukierki czy lizaki. Również w domowym zaciszu można przygotować dobrej jakości słodkości. Plusem tego rozwiązania jest to, że w składzie własnoręcznie przygotowanych potraw będą tylko produkty, które są pożądane przez przygotowującego jedzenie. Ze składników akceptowanych na diecie można przygotować domowe lody, ciasta, pralinki czy batony. Ważne jest jednak to, by zawsze uwzględniać je w dziennym bilansie energetycznym. Słodycze keto mogą być bardziej kaloryczne niż tradycyjne propozycje ze względu na dużą zawartość tłuszczu . Z tego powodu ważny jest umiar w ich spożyciu. Atut natomiast stanowi fakt, że znacznie szybciej sycą, więc taka przekąska nie sprawia, że osoba na diecie szybko robi się głodna po zjedzeniu słodkości. 

Jak widać, słodycze na diecie keto są jak najbardziej akceptowalne. Ważna jest jednak ich jakość i przede wszystkim skład, w którym nie powinno być miejsca na rafinowany cukier bądź inne składniki bogate w węglowodany. Dobrej jakości keto słodycze bazują na orzechach, oleju i mleku kokosowym oraz zamiennikach cukru, które w przeciwieństwie do zwykłych słodkości nie mają wysokiego indeksu glikemicznego.