Zbliża się wielka uroczystość i w związku z tym planujesz upiec własny tort? To bardzo dobry pomysł, ponieważ przygotowanie tego słodkiego wypieku, mimo że jest dość pracochłonne, zawsze smakuje o niebo lepiej, niż kupiony wyrób. Prócz samej masy i formy tortu, jego równie istotnym elementem jest odpowiednia dekoracja – ważne jednak, by nie była ona zbyt skomplikowana. Sprawdź, jak udekorować tort domowymi sposobami.

 Jak udekorować tort? Proste sposoby

 Skoro zdecydowałeś się na samodzielne przygotowanie tortu, na pewno wiesz, że jego wyrabianie nie będzie wcale łatwym zadaniem. Czas, jaki poświęcisz na sporządzenie konkretnych mas, dodatków, biszkoptów czy samą jego konstrukcję, może spędzić Ci sen z powiek. Jednak Twoją ciężką pracę i wyjątkowe zaangażowanie, z pewnością wynagrodzi niesamowita satysfakcja z zakończonego wypieku i jego wyjątkowy smak.

By ciasto miało przysłowiowe “ręce i nogi”, poza walorami smakowymi samego wypieku, należy szczególną uwagę zwrócić na jego dekorację – to ona bowiem dopełnia dzieła i sprawia, że tort wygląda apetycznie i profesjonalnie. Choć dla laika profesjonalne ozdobienie tortu może być bardzo trudnym zadaniem, poniższy materiał zaopatrzony jest we wskazówki, które nie utrudnią wcale wykończenia ciasta. Zasada im prościej, tym lepiej w przypadku rozpoczynania przygody z pieczeniem sprawdzi się tutaj najlepiej.

 Jak zatem w prosty sposób ozdobić swój tort?

 

  1. Naked cake

Choć może to być sprzeczne z wcześniejszym założeniem, swojego tortu nie musisz wcale dekorować. Ostatnie trendy w cukiernictwie proponują torty bez ciężkich i słodkich dodatków na wierzchu, zyskując tym przychylność osób będących na diecie. Jeśli nie chcesz wykańczać gotowego wypieku z różnych względów, ta opcja rustykalnego tortu będzie trafionym wyborem.

  1. Polewa

Jednak jeśli nie podążasz ślepo za modą i w głębi serca jesteś tradycjonalistą, ozdoba tortu przy użyciu polewy z pewnością przypadnie Ci do gustu. Możesz zrobić ją samodzielnie, roztapiając np. czekoladę i rozlewając ją równomiernie po powierzchni ciasta lub kupić gotową polewę w wybranym przez Ciebie smaku. Ta opcja jest najlepszą, jeśli nie masz już chęci i siły na pracę w kuchni i pragniesz pomóc sobie przy użyciu profesjonalnych produktów. Np. na https://www.cukieteria.pl/953-polewy-czekoladowe, znajdziesz bardzo dobrej jakości polewy czekoladowe, które ekspresowo zastygają i doskonale smakują. Przy użyciu takich produktów, na pewno dużo łatwiej będzie uzyskać Ci tzw. efekt ścierania, który najczęściej spotyka się właśnie w cukierniach.

  1. Krem

Równie łatwym sposobem na ozdobienie Twojego tortu będzie sięgnięcie po wybrany krem. Taki wyrób najczęściej używa się za pomocą rękawa cukierniczego, jeśli pragnie się wykonać małe detale lub jeśli planuje się wypełnić masą całe ciasto, rozsmarowuje się nią cały tort za pomocą szpachelki.

  1. Lukier

Jednym z nieodzownych elementów dekoracyjnych jest lukier – jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Wystarczy tylko wymieszać wodę z cukrem pudrem i dodać sok z cytryny (wówczas wyjdzie lukier cytrynowy). Taki wyrób szybko zastyga na cieście i daje piękny efekt błyszczącej tafli lodu.

 

Dekorowanie tortu na wierzchu

Jeśli Twój tort został już wykończony za pomocą polewy czekoladowej, lukru bądź wybranego kremu, możesz włożyć skończony wyrób do lodówki lub troszkę poszaleć i ozdobić jego wierzch fantazyjnymi wzorkami lub akcesoriami. W tym przypadku również nie musisz kombinować i kupować wymyślnych figurek z masy cukrowej. Wystarczy, żebyś pod ręką miał, np. orzechy, wiórki kokosowe, stratą czekoladę lub cukrową posypkę, która wspaniale sprawdzi się do tortów dla najmłodszych.

Jeśli swój tort robisz letnią porą, a temperatury za oknem sięgają 30 stopni, warto, abyś zamiast ciężkich, słodkich dodatków, zainwestował w pokrojone, koniecznie świeże, owoce, które umieścisz na powierzchni tortu. Finezyjnie ułożone brzoskwinie, truskawki, mango, a nawet maliny nadadzą Twojemu wypiekowi letni klimat, orzeźwiając tym samym kubki smakowe gości.